Huis verhuren Rotterdam? Het klinkt zo simpel, maar dat is het bepaald niet. Stelt u zich eens voor dat u uw huis in Rotterdam tijdelijk gaat verlaten voor een buitenlands avontuur. Dat u besloten heeft te gaan samenwonen of dat uw appartement al enige tijd te koop staat. Verhuren lijkt dan dé oplossing, en dat is het feitelijk ook. Toch kleven er nogal wat haken en ogen aan het tijdelijk verhuren van uw huis of appartement. U krijgt namelijk te maken met allerlei wetten en regels, waarvan u zelf vaak geen weet heeft.
Wanneer te maken met huurrecht
En wist u dat het tijdelijk verhuren van je huis eigenlijk en in principe helemaal niet mogelijk is? U krijgt te maken met zaken als huurecht en mag daardoor de huur niet zomaar weer opzeggen. Tóch is het goed mogelijk om uw woning tijdelijk te verhuren. Wie goed beslagen ten ijs wil komen en de tijdelijke verhuur van de woning of appartement serieus overweegt, doet er verstandig aan zich buitengewoon goed voor te laten lichten en anders direct een vrijblijvende afspraak te maken met verhuurmakelaar van Huis Verhuren Rotterdam.
Voordelen via Huis verhuren Rotterdam
- Lokale verhuur makelaars in dienst
- De beste deal voor uw woning
- Wij verzorgen alles voor u
- Groot bestand met gescreende huurders
Huis verhuren Rotterdam
Ga je serieus voor huis verhuren Rotterdam, zorg dan wel dat alles op de juiste en waterdichte manier juridisch is dichtgetimmerd. U kunt uw huis op diverse manieren verhuren, zoals bijvoorbeeld via huisbewaring, proef-samenwonen en de Leegstandswet. Alleen op deze manieren is het mogelijk om op legale wijze uw huis tijdelijk te verhuren, zonder dat de tijdelijke huurder zich kan beroepen op huurrecht en uw huis dus niet zomaar wil verlaten. Zonder huurrecht is uw huurder simpelweg verplicht de woning te verlaten als de tijdelijke huurperiode erop zit. Door op genoemde manieren te verhuren, loopt u nagenoeg geen risico’s. Zomaar uw huis verhuren Rotterdam daarentegen, brengt wel grote risico’s met zich mee. Toch is huis verhuren Rotterdam zeer goed mogelijk, ook vanwege het feit dat mensen graag in Rotterdam willen wonen en leven.
Werken volgens de leegstandswet
Wat u vooral wilt weten, is wanneer u uw huis particulier en op tijdelijke basis mag verhuren. Zoals gesteld kan dit via de Leegstandswet, proef-samenwonen en huisbewaring waarbij wel een aantal harde eisen gesteld worden. Zo kunt u zich alleen beroepen op de Leegstandswet als u een koopwoning heeft én de woning voor iedereen zichtbaar te koop aangeboden wordt. Voor de Leegstandswet moet u bij uw gemeente een vergunning aanvragen. Wilt u verhuren via de andere twee opties, dan is het mogelijk behalve uw koopwoning ook uw huurwoning tijdelijk aan iemand anders te verhuren. Ook in deze gevallen vraagt u toestemming aan de gemeente waarin u woonachtig bent. Bij een huurwoning dient u uiteraard wel eerst toestemming te vragen aan de eigenaar van de woning die u zelf huurt en dus tijdelijk wilt gaan verhuren.
Wij bekijken en controleren alle verzekeringen
Wie echt gaat voor huis verhuren Rotterdam, loopt altijd bepaalde risico’s. Denk bijvoorbeeld maar eens aan schade aan de woning of aan de inboedel en het meubilair van uw huis. Verhuurt u inclusief (gebruik van) meubels, dan is de kans op kleine en grotere schades aan uw meubilair bepaald niet ondenkbeeldig. Het is dan niet vanzelfsprekend dat u die schade naderhand ook vergoed krijgt. Juist vanwege de risico’s van het verhuren van gestoffeerde woningen, weigeren bepaalde verzekeringsmaatschappijen het tijdelijk verhuren van een woning. Zij vinden het risico namelijk te groot. Informeer daarom eerst goed bij uw verzekeringsmaatschappij en vraag hoe zij tegen het tijdelijk verhuren van uw woning aankijken. Het is bovendien verstandig de tijdelijke bewoner van uw huis een eigen inboedelverzekering af te laten sluiten. U kunt dat de huurder min of meer verplichten, u bepaalt immers zelf wie in uw huis gaat wonen en bent dus in de positie om bepaalde eisen aan de tijdelijke bewoner te stellen.
Belastingdienst in box 3
Nog iets: veel mensen die tijdelijke verhuur van de woning overwegen, beseffen zich niet dat dit invloed heeft op de hypotheekrenteaftrek. Als u uw huis tijdelijk verhuurt, dan valt uw huis in die periode in box 3. Dat staat voor ‘inkomsten uit sparen en beleggen’. In dat geval is hypotheekrenteaftrek niet mogelijk. Concreet houdt dit in dat u over de waarde van uw huis en over de huuropbrengsten zogenaamde vermogensbelasting dient te betalen. Wie onder tijdelijke verhuur een periode van vijf jaar of langer bedoelt, heeft helemaal geen recht meer op hypotheekrenteaftrek. Gaat u na de tijdelijke huurperiode zelf weer in uw huis wonen, dan is weer sprake van box 1 en geldt dat u wel weer recht heeft op hypotheekrenteaftrek. Ook iets om dus heel goed over na te denken en de financiële gevolgen eerst eens goed in kaart te brengen.
Verhuren aan expats
Dan nog de vraag aan wie u uw woning gaat en kunt verhuren. Denk in dat kader eens aan expats. Verhuren aan expats kan vaak snel, want xxpats zoeken dikwijls gestoffeerde en gemeubileerde woningen voor tijdelijke huur. Meer specifiek: huizen en appartementen die minimaal zes maanden tot maximaal een paar jaar te huur zijn. Het verhuren aan expats biedt voordelen. Over het huurbedrag bijvoorbeeld, hoeft u zich minder zorgen te maken. Dat bedrag wordt namelijk vaak betaald door de werkgever.
Gescreende huurders
Soms betaalt de werkgever al een aantal termijnen ineens. U loopt op deze manier minder risico en hoeft vrijwel nooit achter uw geld aan. Expats werken daarnaast vaak op projectbasis. Vandaar hun nadrukkelijke vraag naar tijdelijke huurwoningen. Doorgaans zal het nooit een probleem zijn deze groep mensen weer uit uw woning te krijgen, bij ‘gewone’ verhuurders kan daar wel eens sprake van zijn. Die hechten zich aan uw huis en willen er eigenlijk nog wel even blijven wonen. Dat kan vervelende situaties opleveren, ook al staan de afspraken goed op papier. Niets menselijks is ons vreemd, dat geldt dus ook voor de gemiddelde huurder.
De verhuurmakelaar van Rotterdam
Wie verstandig is, laat zich bijstaan door een gespecialiseerde verhuurmakelaar. Een verhuurmakelaar is op de hoogte van de wet- en regelgeving en bovendien kennen zij de markt en hebben zij vaak meteen al expats die eventueel tijdelijk in uw huis willen wonen in hun netwerk. Een deskundige verhuurmakelaar ontzorgt en begeleidt het gehele traject. Dat scheelt u een heleboel kopzorgen en bovendien weet u zo zeker dat alles juridisch afgedicht is en dat u zo weinig mogelijk risico’s loopt. Door met een verhuurmakelaar in zee te gaan, verhuur je met een gerust hart en hoeft u zich eigenlijk nergens meer zorgen over te maken.